Статті

Дзвони Угорницького монастиря

22 Лютого, 2010
Світ духовності, №2 (114)

Використання дзвонів у Спасо-Преображенському Угорницькому монастирі, як і в інших монастирях, зводиться до внутрішнього побуту і життя братії згідно з Уставом даної обителі. Це, власне, підйом братії, ранішнє молитовне келійне правило, Богослужіння, трапеза, послух, покій. Дзвони, як правило, використовуються як заклик до храму на Богослужіння, супроводження чину Панагії, на випадок тривоги, збір братії, зустріч високопоставлених духовних осіб, тощо. Сьогодні вашій увазі подаємо розповідь про конкретне використання дзвонів в Угорницькому монастирі, їх назви, розміри та практичне використання.

Загальний вигляд дзвонів
Першим дзвоном, що залунав своїм яскравим, могутнім, дзвінким середньорегістровим звучанням є дзвін з написом “В пам’ять преподобному Іову Почаївському”, встановлений за кілька кроків від Преображенського храму – центральної частини монастиря. Коли храм було відреставровано і відбулося його урочисте освячення – 19 серпня 2003 року, саму тоді й залунала вперше мелодія дзвону, сповіщаючи величну подію в день празника Преображення Господнього.

Дзвін цей не є великогабаритним, висота його сягає 45 см, діаметр нижньої чашки 185 см, верхньої шийки – 100 см, довжина била – 50 см.

Найяскравіша мелодія дзвонів доноситься з дзвіниці, де знаходяться три дзвони, встановлені у квітні 2008 року. Всі три дзвони, як, зрештою, і попередній, виготовлені в м. Нововолинську, про що засвідчує нам напис  “Нововолинськ” і рік виготовлення. Дзвони ці різні за розмірами.

Найбільший з них має напис “Во Царстві Твоїм пом’яни, Господи, р. Б. Серафіму 2006”. Його висота сягає 40 см, нижня чашка – 145 см в діаметрі, верхня шийка – 85 см, довжина била 37 см. Звучання цього дзвона найглибше, найоб’ємніше і сягає найнижчої частоти.

Другий, середній за розмірами дзвін за висотою рівний попередньому – 40 см і має такий же діаметр нижньої чашки – 145 см, проте діаметр верхньої шийки значно менший – 72 см, а довжина била 32 см. На цьому дзвоні викарбувано напис “Нововолинськ 2008”. Звучання його має вищу частоту і несе він в собі дзвінкий, благородний, мелодійно насичений звук.

Найменший з дзвонів не має ніяких написів. Його висота 24 см, діаметр нижньої чашки – 85 см, верхньої шийки 47 см, довжина била 27 см. Звучання дзвону найбільш різке, пронизливе, витає у найвищих частотах стосовно двох попередніх дзвонів.

Ще одним яскравим благовістом є трапезний дзвін. Це невеличкий дзвін, прикріплений до верхньої балки над приміщенням трапезної. Він найменший з усіх згаданих вище. Висота його сягає 23 см, діаметр нижньої чашки – 21 см, діаметр верхньої шийки 11 см, довжина била 15 см. Його звучанню у високих частотах характерні дзвінка яскравість, проникливість та легкість. Написів на дзвоні немає.