Статті

Весільний обряд в Угорниках. Субота.

18 Квітня, 2009


В суботу насамперед приходять музики, бубон, скрипка, акордеон, стають перед порогом і грають молоді "На добрий день". Молода чи молодий виходять платити гроші музикам і з усіма цілуються. На весілля має прийти першим добрий господар, щоб добре велося весілля. А також мають прийти дружки чи дружби. Ім також музика грає і молода з ними вітається, цілується і заходять до комори, староста пригощає горілкою, холодцем, голубцями. Коли починаються сходитися гості музика грала танці: "Коломийку, ліву польку", "праву польку". Музики в кожному селі були свої.

Коли приходить молодий з боярами до молодої, молода виходить до них на поріг і з усіма цілується. Якщо хлопець є чужий тобто з іншого села, то йому на воротях кладуть хлопці молодої браму, тобто стіл на стіл молодий має поставити могорич за молоду.

Потім молодий з боярами і із дружбами сідає за стіл, а молода йде в комору з своїми братами чи з одним братом. В той час батьки молодї сідають по серед хати на лавку перед образом і з ними хресні батьки, дідо, баба, вуйко, вуйна, цьоця. В цей час музика грає, брати виводять молоду до благословенства. Молода вклякає на повісмо і її староста благословив:

Во ім'я Отца і Сина, і Святого Духа, і так три рази.

Шановна родино, далека і близька, гості. Стала наша молода перед нами, як святі перед образами, аби в цю урочисту днину приступити до сьомого секраменту. Дякує вона насамперед Господу Богу і Пречисті Діві Марії , Святому Чудотворцю Миколаю і всім Угорникам Божим, які нині співають во славу Господню.

Дякує вона своїм родичам, мамі що на цей світ припровадила і татові, що на добру науку наставляв. Може когось вона скривдила словом чи ділом, навмисне чи нехотячи, чи не послухала, чи скривдила, чи прогнівила, то ви нині вже їй простіть, перший раз, най її Бог благословить, другий раз най її Бог благословить, третій раз най її Бог благословить.

Звертається вона до своїх сестер, братів, діда, баби, стрийнів, стриїв, вуйків, вуйнів до своєї родини далекої, близької, аби її простили і благословили 1 раз, 2 раз, 3 раз.

Просить молода благословенства: в хлопців, дівчат, сусідів далеких, близьких коло яких зростала, і ви чесні бояри великі і маленькі прошу простити нашу молоду за те, що може когось образила словом чи ділом, навмисне чи  ненавмисне, то ви її простіть і благословіть до сьомого сакраменту:

1 раз, най її Бог благословить
2 раз, най її Бог благословить
3 раз, най її Бог благословить


Музика грає молода цілує тата і маму, всіх хто сидів на лавці, а батьки її благословлять хлібом торкаючись голови.

В цей час брати починають розплітати молоду, а свахи латкають:

На постели музиченько,
Файно виграває,
Та й як братик своїй сестрі,
Коси розплітає.


Коли брат розплітає молоду, тоді мама починає чесати, а свашки співати:

Пречиста Діво Мати, Пречиста Діво Мати,
Увійди до нас до хати,
Будеш нам помагати,
Весілля починати.

А як мати свою доню чесала,
Тай над її головою плакала,
Не раз я ті розчесала, тай заплела,    
Аби коса тай плеченьки вкрила.

Ой як дзвони задзвонили,
Органи заграли,
Тогди мою жовту косу,
Під вінок чесали.

Зійшло сонце за віконце,
За гай, за гай новий,
Поставили на молоду,
Вінок барвінковий.

Розчесала гребінцем,
Пригладила щітков,
Помастила косу медом,
А вінок позлітков.

Ой вінку, мій зелененький,
Ой вінку, мій вінку,
А я тебе доносила,
В файнім пошанівку.

А я тебе доносила,
В скриню ізложила,
Та я своїй рідні мамі,
Встиду не зробила.


Коли дівчина виходила заміж вагітною, то співали:

Я думала, що сі віддам
Тай булу газдинев
А я мушу утікати,
З черевом, як з динев.

              
Тоді співають молодому:

Ой учора Василь косив,
А нині громадив,
А хто ж тебе, Василику,
На тото нарадив.


Тоді молода йде брати букет і через стіл причіпати молодому, а дружки дружбам і дружки далі чіпають боярам. І через стіл стають і сідають молода коло молодого, дружки коло дружбів, їм кладуть горівку, голубці, холодець, капусту, хліб. Староста наливає горівку і починають гоститися, коли поїли мама заходила до хати з великою червоною хусткою, музика грає і вона виводить молодих до шлюбу. За молодими кидають жито і цукор. Коли вони повернулися їх зустрічала мама з горівкою, Вона пила до молодого і молодої, заводить їх за стіл, а бояри в той час танцюють.

Молодий з молодою виходять за столу і йдуть також танцювати. Після молодий йде додому до своїх гостей. А молода до своїх. Сідають за стіл молоді починають перепивати тобто дарувати, першими тато, мама, дружки, дружби і все весілля.

Музики грають староста відбирає перепиток і з мамою танцює коломийку. Молода платить мамі за цицьку, мама у фартусі має горівку і хто взяв маму у танець, тому вона дісталася разом їз калачем. Весілля до ранку.

Гості співають, танцюють, веселяться. Над ранком розходяться. Сходяться у неділю. Свої гості, тобто родина скоріше, а решта пізніше, це в обід. Знов грає музика танцюють, а  потім сідають за стіл. За столом дають холодець, ковбасу, капусту, голубці, картоплю, рибу і пончики, завиванець, медівник.

Переглянути частину 1 і частину 3